Kurangnya Unsur Hara pada Tanaman Cabai Merah serta Pemeliharaannya

Authors

  • Nice Anjelin Gulo Universitas Nias
  • Ayu Indah Purnama Mendrofa Universitas Nias
  • Berliana Vivi Lestari Lase Universitas Nias
  • Cynthia Florentina Mendrofa Universitas Nias
  • Iman Viktor Telaumbanua Universitas Nias
  • Irwan Saham Laia Universitas Nias

DOI:

https://doi.org/10.62951/tumbuhan.v1i3.112

Keywords:

Red chilies, nutrients, nutritional deficiencies, plant maintenance

Abstract

This research examines the causes of the lack of nutrients in red chili plants (Capsicum annuum L.) and how to properly maintain them. Using qualitative descriptive research methods, this study was conducted in Dahadano Botombawo Village, Hiliserangkai District, Nias Regency for 3 months. Research results show that deficiencies in key nutrients such as nitrogen, phosphorus, potassium, calcium and magnesium can cause various symptoms in chili plants, including stunted growth and reduced fruit quality. Factors such as environmental conditions, soil quality, pest and disease attacks, and inappropriate cultivation practices also contribute to delayed plant growth. Proper maintenance, including selecting quality seeds, good soil cultivation, appropriate fertilization, and integrated pest and disease control, is very important to increase the productivity of red chili plants.

References

Alfia, A. D., & Haryadi, N. T. (2022). Pengujian Konsentrasi Biofungisida Cair Berbahan Aktif Trichoderma sp. Dalam Pengendalian Penyakit Antraknosa (Colletotrichum sp.) Pada Cabai Di Lapang. Berkala Ilmiah Pertanian, 5(2), 58. https://doi.org/10.19184/bip.v5i2.28858

Anisa Norliyani*1, M. S., & Huda3, J. (2023). Budidaya Cabai Merah Menggunakan Jakaba di Lahan Podsolik. 10(1), 125–142.

Ariananda1, B., Nopsagiarti2, T., & dan Mashadi2. (2020). Pengaruh Pemberian Berbagai Konsentrasi Larutan Nutrisi Ab Mix Terhadap Pertumbuhan Dan Produksi Selada (Lactuca Sativa L.) Hidroponik Sistem Floating. 9(2), 185–195.

Budidaya, J., Fakultas, P., Universitas, P., Fertilizers, P., Ropiul, A., & Tri, L. (2023). Respon Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Cabai Rawit ( Capsicum Frutescens . L) Dengan Pemberian Pupuk Za Dan Fosfat. 2(1), 78–91.

Buntu, D., Nuraisyahtakdir, B., Latifa Wulandari, S., Huby, F., & Giban, A. (2022). Nuraisayah Pengendalian Hama Dan Penyakit Pada Tanaman Cabai Oleh Petani Di Desa Buntu Barana. Jurnal Holan, 1(2), 55–59. Http://Holan.Unaim-Wamena.Ac.Id/Index.Php/Holan/Article/View/16

Capsicum, L., & Harso, W. (2020). Pengaruh Intensitas Cahaya Matahari Danketersediaan Air Terhadap Pertumbuhan Tanaman Cabai Rawit ( Capsicum Frutescens L .) The Effect Of Sun Light Intensity And Water On Growth Of Cayenne Pepper Cabai Rawit Merupakan Jenis Sayuran Yang Bisa Dikonsumsi Da. 14(1), 31–36. Https://Doi.Org/10.22487/Bioceb.V14i1.15084

Dan, N. P. K., & Sapi, B. (2020). Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Cabai Rawit ( Capsicum Frutescens L .) Pada Berbagai Kombinasi. 8(April), 324–331.

Hidayah, E., Aprilia, H., Hidayani, I. I., Hopiana, N., & Andriati, R. (2024). Penilaian Petani Dan Kondisi Hara ( N , P , K , Ph ) Sembalun Lombok Timur Di Desa Jerowaru Dan.

Iswiyanto, A., Radian, R., & Abdurrahman, T. (2022). Pengaruh Nitrogen Dan Fosfor Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Kedelai Edamame Pada Tanah Gambut. Jurnal Sains Pertanian Equator, 12(1), 95. Https://Doi.Org/10.26418/Jspe.V12i1.60354

Merah, C., Kabupaten, D. I., & Jaya, P. (2021). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi.

Mukaromah, S. L., Prasetyo, J., & Argo, B. D. (2019). Pengaruh Pemaparan Cahaya Led Merah Biru Dan Sonic Bloom Terhadap Pertumbuhan Dan Produktivitas Tanaman Sawi Sendok (Brassica Rapa L.). Jurnal Keteknikan Pertanian Tropis Dan Biosistem, 007(02), 185–192. Https://Doi.Org/10.21776/Ub.Jkptb.2019.007.02.8

Nimih, N., Jannah, A., & Nurlenawati, N. (2010). Respon Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Cabai Merah (Capsicum Annuum L.) Varietas Prabu Terhadap Berbagai Dosis Pupuk Fosfat Dan Bokashi Jerami Limbah …. Agrika: Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian, 9–20. Https://Www.Neliti.Com/Publications/23240/Respon-Pertumbuhan-Dan-Hasil-Tanaman-Cabai-Merah-Capsicum-Annuum-L-Varietas-Prab

Novita, A., Tampubolon, K., Julia, H., Fitria, F., Hapsani, A., & Basri, H. (2022). Dampak Defisiensi Dan Toksisitas Hara Magnesium Terhadap Karakteristik Agronomi Dan Fisiologi Padi Gogo Impact Of Magnesium Deficiency And Toxicity On The Agronomic And Physiological Characteristics Of Upland Rice. 6(1), 49–61. Https://Doi.Org/10.20961/Agrotechresj.V6i1.59834

Plant, R. (2021). Pengaruh Takaran Pupuk Fosfor ( P ) Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Beberapa Varietas Tanaman Padi ( Oryza Sativa L . ) The Effect Of Phosphor ( P ) Fertilizer Measures On The Growth And Yield Of Some Varieties. 6(1), 45–59.

Reza Elfina1, Putri2*, S. D., Sari3, W., & Amelia4, K. (2024). Uji Efektivitas Kombinasi Pupuk Kandang Sapi Dan Ayam Untuk Meningkatkan Pertumbuhan Dan Hasil Padi (Oryza Sativa L.) Varietas Lampai Sirandah. 11(1), 92–100.

Sholihah, S. M., Banu, L. S., Nuraini, A., & Piguno, P. A. (2020). Kajian Perbandingan Analisa Usaha Tani Serta Produktivitas Tanaman Cabai Rawit Di Dalam Polibag Dan Di Lahan Pekarangan. 11(1).

Suwignyo, R. A., & Hasmeda, M. (2012). Karakter Agronomi Dan Fisiologi Varietas Cabai Merah Pada Kondisi Cekaman Genangan Agronomic And Physiological Characteristics Of Red Chilli Varieties Under Waterlogging Stress. 40(3), 196–203.

Published

2024-09-11

How to Cite

Nice Anjelin Gulo, Ayu Indah Purnama Mendrofa, Berliana Vivi Lestari Lase, Cynthia Florentina Mendrofa, Iman Viktor Telaumbanua, & Irwan Saham Laia. (2024). Kurangnya Unsur Hara pada Tanaman Cabai Merah serta Pemeliharaannya. Tumbuhan : Publikasi Ilmu Sosiologi Pertanian Dan Ilmu Kehutanan, 1(3), 13–20. https://doi.org/10.62951/tumbuhan.v1i3.112

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.