The Effect of Potassium Fertilizer and Chicken Manure on the Growth and Production and Potassium Absorption of Sweet Corn Plants
Zea mays saccharata Sturt
DOI:
https://doi.org/10.62951/tumbuhan.v2i2.324Keywords:
Chicken Manure, Potassium Fertilizer, Sweet CornAbstract
The purpose of this study was to determine the effect of Potassium Fertilizer and Chicken Manure on the Growth, Production and Potassium Absorption of Sweet Corn Plants. This study used a Randomized Block Design (RAK) consisting of 2 factors. The first factor is Potassium Fertilizer (K) consisting of 4 levels, namely:K0 = Control (Without fertilizer), K1 = 7.2 g/plot, K2 = 14.4 g/plot, K3 = 21.6 g/plot. The second factor of Chicken Manure Fertilizer (C) consists of 3 treatment levels, namely: C1 = 2160 g/plot, C2 = 2880 g/plot, C3 = 3600 g/plot. The results of this study indicate thatPotassium fertilizer treatment had a significant effect onplant height, weight of cobs with husks per plant, weight of cobs per plot.The treatment of chicken manure has a significant effect onplant height, weight of cobs with husks per plant, and weight of cobs per plot.The interaction between potassium fertilizer and chicken manure had no significant effect on all observation parameters.
References
Amir, N., Hawalid, H., & Nurhuda, I. A. (2017). Pengaruh pupuk kandang terhadap pertumbuhan beberapa varietas bibit tanaman tebu (Saccharum officinarum L.) di polybag. Klorofil: Jurnal Penelitian Ilmu-Ilmu Pertanian, 12(2), 68–72.
Ardani, R. G., Wijayanti, W., Yangsari, I., & Sulaiman, R. (2023). Sosialisasi Produk Makanan Ringan Sehat JAPRI (Jagung Pipil Gurih). Intisari: Jurnal Inovasi Pengabdian Masyarakat, 1(1), 47–52.
Awallia, D. N. (2021). TA: EFEKTIVITAS PENGGUNAAN PUPUK KANDANG SAPI PADA PERTANAMAN JAGUNG MANIS (Zea mays Sturt.) DI TEACHING FARM TANAMAN PANGAN POLITEKNIK NEGERI LAMPUNG. Politeknik Negeri Lampung.
Dewi, A., Mansur, A., & Adhistyo, T. (2020). Pembuatan Pasta Spagetty dengan Menggunakan Tepung Jagung (Zea Mays Saccharata) Lokal sebagai Subtitusi Tepung Terigu Dilihat dari Aspek Kandungan Gizi Vitamin B1, B2 & Protein. Gemawisata: Jurnal Ilmiah Pariwisata, 16(2), 94–103.
Diyanti, A. R., Thesiwati, A. S., Haryoko, W., Ernita, M., Ermawati, E., & Rivaldo, A. (2024). Pertumbuhan Dan Produksi Tanaman Jagung Manis (Zea mays saccharata Sturt) Dengan Aplikasi Bakteri Fotosintesis Dan Pupuk Kandang Ayam. Jurnal Sains Agro, 9(2), 83–99.
Eddy, H. R., & Muksin, I. (2019). KARAKTERISTIK BATUAN PEMBAWA KALIUM DI KECAMATAN CLUWAK, KABUPATEN PATI, PROVINSI JAWA TENGAH CHARACTERISTICS OF POTASSIUM-BEARING ROCK IN CLUWAK SUB-DISTRICT, PATI REGENCY, CENTRAL JAVA PROVINCE.
Gulo, D. K. (2024). PEMANFAATAN LIMBAH PERTANIAN UNTUK MENGHASILKAN JAGUNG MANIS ORGANIK (Zea mays saccharata Sturt L.) DI TANAH INSEPTISOL. Magister Pertanian, Universitas Islam Sumatera Utara.
Hadisuwito, S. (2012). Membuat pupuk organik cair. AgroMedia.
Hidayah, U., Puspitorini, P., & Setya, A. (2016). Pengaruh pemberian pupuk urea dan pupuk kandang ayam terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman jagung manis (Zea mays Saccharata Sturt. L) Varietas Gendis. VIABEL: Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Pertanian, 10(1), 1–19.
Hulu, Y. D. (2024). MORPHOLOGY OF MUSTARRI PLANTS DUE TO FEEDING CHICKEN MANURE (Brassica annum L.): MORFOLOGI TANAMAN SAWI AKIBAT PEMBERIAN PUPUK KANDANG AYAM (Brassica annum L.). UPMI Proceeding Series, 2(2), 602–606.
Isfa’ni, N., Handayani, T. T., Yulianty, Y., & Zulkifli, Z. (2018). Pengaruh Pemberian Senyawa KCl Terhadap Pertumbuhan Kecambah Sorgum (Sorghum bicolor (L.) Moench). Jurnal Ilmiah Biologi Eksperimen Dan Keanekaragaman Hayati (J-BEKH), 5(1), 11–18.
Kalasari, R., Syafrullah, S., Astuti, D. T., & Herawati, N. (2021). PENGARUH PEMBERIAN JENIS PUPUK TERHADAP PERTUMBUHAN DAN PRODUKSI BEBERAPA VARIETAS TANAMAN SEMANGKA (Citrullus vulgaris Schard). Klorofil: Jurnal Penelitian Ilmu-Ilmu Pertanian, 15(1), 30–36.
Kaur, P., Singh, J., Kaur, M., Rasane, P., Kaur, S., Kaur, J., Nanda, V., Mehta, C. M., & Sowdhanya, D. (2023). Corn silk as an agricultural waste: A comprehensive review on its nutritional composition and bioactive potential. Waste and Biomass Valorization, 14(5), 1413–1432.
Khair, H., Pasaribu, M. S., & Suprapto, E. (2013). Respon pertumbuhan dan produksi tanaman jagung (Zea mays L.) terhadap pemberian pupuk kandang ayam dan pupuk organik cair plus. AGRIUM: Jurnal Ilmu Pertanian, 18(1).
Kurniawan, E., Ginting, Z., & Nurjannah, P. (2017). Pemanfaatan urine kambing pada pembuatan pupuk organik cair terhadap kualitas unsur hara makro (NPK). Prosiding Semnastek.
Lingga, P. (2001). Petunjuk penggunaan pupuk. Niaga Swadaya.
Minwal, M., & Syafrullah, S. (2018). Aplikasi pupuk organik plus batubara terhadap respon pertumbuhan dan produksi tanaman jagung manis (zea mays saccharata Sturt). Klorofil: Jurnal Penelitian Ilmu-Ilmu Pertanian, 13(1), 7–11.
Nenobesi, D. (2017). Pemanfaatan limbah padat kompos kotoran ternak dalam meningkatkan daya dukung lingkungan dan biomassa tanaman kacang hijau (Vigna radiata L.). Jurnal Pangan, 26(1), 43–56.
Pangaribuan, D. H., Ginting, Y. C., Saputra, L. P., & Fitri, H. (2017). Aplikasi pupuk organik cair dan pupuk anorganik terhadap pertumbuhan, produksi, dan kualitas pascapanen jagung manis (Zea mays var. saccharata Sturt.). Jurnal Hortikultura Indonesia (JHI), 8(1), 59–67.
Purwanto, R. J., Syafrullah, S., Astuti, D. T., & Safrudin, A. (2021). PERTUMBUHAN DAN PRODUKSI JAGUNG MANIS (Zea mays saccharata Sturt) DENGAN PEMBERIAN BERBAGAI JENIS PUPUK ORGANIK. Klorofil: Jurnal Penelitian Ilmu-Ilmu Pertanian, 16(1), 33–38.
Ritonga, M. N., Rambe, M. J., Rambe, S., & Wahyuni, S. (2022). Pengolahan kotoran ayam menjadi pupuk organik ramah lingkungan. Jurnal ADAM: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(2), 137–141.
Riyanto, A. (2021). Aplikasi Pupuk Kompos Daun Ketapang dan Titonia Sebagai Bahan Organik Dalam Meningkatkan Pertumbuhan Serta Produksi Bawang Merah (Allium ascalonicum L.). Skripsi Fakultas Pertanian. Universitas Islam Riau. Pekanbaru.
Simanungkalit, R. D. M., Suriadikarta, D. A., Saraswati, R., Setyorini, D., & Hartatik, W. (2006). Pupuk organik dan pupuk hayati. Balai Besar Penelitian dan Pengembangan Sumberdaya Lahan Pertanian.
Sine, J. G. L. (2021). Uji Organoleptik dan Kandungan Gizi pada Susu dengan Bahan Dasar Jagung Manis (Zea Mays Saccharata) dan Kacang Hijau (Vigna Radiate L). Nutriology: Jurnal Pangan, Gizi, Kesehatan, 2(1), 72–76.
Thamrin, N. T., & Hama, S. (2022). Pengaruh pupuk kandang ayam terhadap pertumbuhan vegetatif tanaman jagung (Zea Mays L.). INSOLOGI: Jurnal Sains Dan Teknologi, 1(4), 461–467.
Tumewu, P., Paruntu, C. P., & Sondakh, T. D. (2015). Hasil ubi kayu (Mannihot esculenta Crantz.) terhadap perbedaan jenis pupuk. Jurnal LPPM Bidang Sains Dan Teknologi, 2(2), 16–27.
Uliyah, V. N., Nugroho, A., & Suminarti, N. E. (2017). Kajian variasi jarak tanam dan pemupukan kalium pada pertumbuhan dan hasil tanaman jagung manis (Zea mays saccharata Sturt L.). Jurnal Produksi Tanaman, 5(12), 2017–2025.
Wahyudi, I., Hawalid, H., & Hawayanti, E. (2016). Respon pertumbuhan dan produksi tanaman jagung hibrida (Zea mays L.) pada pemberian pupuk hayati dengan jarak tanam berbeda di lahan lebak. Jurnal Klorofil, 11(1), 20–25.
Wahyurini, E., Supriyanta, B., & Suprihanti, A. (2022). Teknik Budidaya dan Keragaman Genetik Jagung Manis. LPPM UPN Veteran Yogyakarta.
Yusdian, Y., Santoso, J., & Rudiana, E. G. (2021). Pengaruh Takaran Pupuk Kandang Ayam Dan Pupuk Kalium Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Jagung Manis (Zea Mays Saccharata L.) Varietas Talenta. Agro Tatanen| Jurnal Ilmiah Pertanian, 3(2), 13–19.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Tumbuhan : Publikasi Ilmu Sosiologi Pertanian Dan Ilmu Kehutanan

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.