Analisis Daya Kecambah dan Viabilitas Benih Kacang Hijau (Vigna Radiata L.)

Authors

  • Irpan Noerdin UIN Sunan Gunung Djati Bandung
  • Karrisa Zahratul Shaumi UIN Sunan Gunung Djati Bandung
  • Lindiyani Lindiyani UIN Sunan Gunung Djati Bandung
  • M Renald Kevin Setia Hadi UIN Sunan Gunung Djati Bandung

DOI:

https://doi.org/10.62951/tumbuhan.v2i1.194

Keywords:

seed, viability, mungbean, germination, rate

Abstract

This research aims to analyze mung bean seed viability through germination observations under two different treatments. Observations were conducted over 15 days, measuring parameters including germination rate, normal seed count, abnormal seed count, and seed mortality rate. Results showed significant differences between treatments, with treatment 1 achieving 72% germination rate while treatment 2 reached 64%.

References

Husniah, S., & Rahayu, T. (2016). Efektivitas Daun Belimbing Wuluh untuk Menghambat Kontaminasi pada Pertumbuhan Biji Kacang Hijau secara In Vitro. In Prosiding SNPBS (Seminar Nasional Pendidikan Biologi dan Saintek) (pp. 1089-1093).

Kuswanto, H. (2017). Teknologi Pemrosesan, Pengemasan, dan Penyimpanan Benih. UB Press, Malang.

Lesilolo, M. K., Riry, J., & Matatula, E. A. (2013). Pengujian Viabilitas Dan Vigor Benih Beberapa Jenis Tanaman Yang Beredar Di Pasaran Kota Ambon. Agrologia, 2(1), 288783

Mustika, S., Suhartanto, M.R., & Qadir, A. (2021). Deteriorasi Benih: Faktor Penyebab dan Pengendaliannya. Jurnal Agronomi Indonesia, 49(1), 89-97.

Nahak, B. (2021). Pertumbuhan dan Hasil Kacang Hijau (Vigna radiata L.) dalam Tumpangsari dengan Jagung (Zea mays L.) pada Penanaman Ketiga Di Tanah Entisol Semi Arid yang Mengandung Residu Kompos Biochar dan Pernah Ditanami Jagung Secara Monokultur. Savana Cendana, 6(04), 72-77.

Pratama, W.B., Purwanto, Y.A., & Budijanto, S. (2019). Penurunan Viabilitas Benih Selama Penyimpanan dan Metode Prediksinya. Jurnal Penelitian Pascapanen Pertanian, 16(2), 67-78.

Raganatha, I.N., Raka, I.G.N., Siadi, I.K. 2014. Daya Simpan Benih Tomat (Lycopersicum esculentum mill.) Hasil Beberapa Teknik ekstraksi. E-Jurnal Agroekoteknologi Tropika. Vol. 3(3):183-190.

Rahayu, A.D., & Suharsi, T.K. (2015). Pengamatan Uji Daya Berkecambah dan Optimalisasi Substrat Perkecambahan Benih Kecipir. Bul. Agrohorti, 3(1), 18-27.

Rahman, A., Suwarno, F.C., & Widajati, E. (2020). Pengujian Viabilitas dan Vigor Benih untuk Optimalisasi Produksi Tanaman. IPB Press, Bogor

Suwarno, F.C., & Hapsari, I. (2018). Studi Perkecambahan dan Morfologi Kecambah Abnormal pada Berbagai Spesies Tanaman. Buletin Agrohorti, 6(1), 120-132.

Tefa, A. (2017). Uji Viabilitas Dan Vigor Benih Padi (Oryza Sativa L.) Selama Penyimpanan Pada Tingkat Kadar Air Yang Berbeda. Savana Cendana, 2(3), 48-50.

Widajati, E., Murniati, E., Palupi, E.R., & Kartika, T. (2020). Dasar Ilmu dan Teknologi Benih. IPB Press, Bogor.

Yuniarti, N., Megawati, & Leksono, B. (2016). Teknik Perkecambahan Benih dan Metode Penentuan Mutu Bibit. Jurnal Penelitian Kehutanan Wallacea, 5(1), 1-11.

Downloads

Published

2024-12-23

How to Cite

Irpan Noerdin, Karrisa Zahratul Shaumi, Lindiyani Lindiyani, & M Renald Kevin Setia Hadi. (2024). Analisis Daya Kecambah dan Viabilitas Benih Kacang Hijau (Vigna Radiata L.). Tumbuhan : Publikasi Ilmu Sosiologi Pertanian Dan Ilmu Kehutanan, 2(1), 47–54. https://doi.org/10.62951/tumbuhan.v2i1.194

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.