Peran Mikroorganisme sebagai Kunci Pertanian Berkelanjutan : Kajian Literaur

Authors

  • Septin Melindra Gulo Universitas Nias
  • Natalia Kristiani Lase Universitas Nias

DOI:

https://doi.org/10.62951/hidroponik.v2i1.226

Keywords:

Microorganisms, Sustainable Agriculture, Soil Fertility, Crop Quality, Organic Compost Fertilizer

Abstract

Microorganisms are highly beneficial in sustainable agriculture as they are key components of the soil ecosystem and participate in various processes that enhance soil fertility, improve crop quality, and reduce reliance on synthetic chemicals. This study employs a meta-analysis or literature review method to examine previous research on the role of microorganisms in agriculture, specifically on how microorganisms play a critical role in sustainable farming. Most available studies rely on qualitative data or case studies, limiting the ability to conduct more in-depth quantitative analysis. The results indicate that waste processing into organic compost fertilizer is crucial. Applying organic farming methods improves crop quality while maintaining ecosystem balance.

References

Apriliani, S., Nurdin, N., & Rahman, R. R. (2023). Pengembangan pertanian berkelanjutan berbasis pupuk organik padat pada kelompok tani Desa Bongohulawa Kecamatan Tilongkabila Kabupaten Bone Bolango. Jurnal Abdi Insani, 10(4), 2487–2496. https://doi.org/10.29303/abdiinsani.v10i4.1166

Aryantha, I. N. P. (2015). Membangun sistem pertanian berkelanjutan. Jurnal Pertanian, 15(June), 1–15.

Billah, S., Dewi, L., Aulia, R. V., & Wahyuning Laily, D. (2024). Implementasi pertanian berkelanjutan dengan memanfaatkan limbah pertanian menjadi pupuk organik cair di Desa Musir Lor Kabupaten Nganjuk. Jurnal Pertanian, 4(4), 1067–1076.

Djibran, M. M., Andiani, P., Nurhasanah, D. P., & Mokoginta, M. M. (2023). Analisis pengembangan model pertanian berkelanjutan yang memperhatikan aspek sosial dan ekonomi di Jawa Tengah. Jurnal Multidisiplin West Science, 2(10), 847–857. https://doi.org/10.58812/jmws.v2i10.703

Kusmiati, A., Ibanah, I., Widjayanthi, L., Kurnianto, A. S., Wulanjari, D., Prastowo, S., & Wijayanto, Y. (2023). Pendampingan petani untuk mendorong perubahan menuju praktek pertanian berkelanjutan. Integritas: Jurnal Pengabdian, 7(2), 501. https://doi.org/10.36841/integritas.v7i2.3629

Kusumawati, R. D., Walida, H., Harahap, F. S., & Rizal, K. (2024). Tingkat pengetahuan kelompok Karang Taruna Tani Villa Pasir Mas dalam pembuatan pupuk organik cair (POC) berbahan dasar air cuci beras dalam pertanian berkelanjutan. Jurnal Pertanian, 6(3), 112-119.

Nasir, B. H., Lakani, I., & Monde, A. (2019). KKN-PPM penerapan teknologi usahatani konservasi terpadu pada daerah rawan longsor untuk pengembangan pertanian berkelanjutan dan peningkatan pendapatan masyarakat di Kecamatan Gumbasa Kabupaten Sigi. Jurnal Abditani, 2(1), 37–42. https://doi.org/10.31970/abditani.v1i0.9

Pratiwi, D. M., Wahyuni, S., & Risalati, M. (2024). Penyuluhan terpadu sanitasi kandang dan pembuatan pupuk organik untuk menciptakan pertanian berkelanjutan. Jurnal Pertanian, 2(1), 21–25.

Prihastuti, P. (2012). Struktur komunitas mikroba tanah dan implikasinya dalam mewujudkan sistem pertanian berkelanjutan. el–Hayah, 1(4), 174–181. https://doi.org/10.18860/elha.v1i4.1785

Rachma, N., & Syaekhul Umam, A. (2021). Pertanian organik sebagai solusi pertanian berkelanjutan di era new normal. Jurnal Pembelajaran Pemberdayaan Masyarakat (JP2M), 1(4), 328. https://doi.org/10.33474/jp2m.v1i4.8716

Sianipar, E. M., Aritonang, S. P., & Sihombing, P. (2024). Peranan bahan organik untuk mitigasi kesehatan tanah dalam pertanian modern. MethodAgro - Jurnal Penelitian Ilmu Pertanian, 10(5), 1–23.

Siregar, F. A. (2023). Pengembangan sistem pertanian berkelanjutan untuk mencapai keberlanjutan pangan. Jurnal Universitas Medan Area, 1–11.

Tangga, R., Sebagai, S., Ramah Lingkungan, & Candi, S. (2024). Household waste as an environmentally friendly solution. Jurnal Lingkungan, 4(2), 360–367.

Widyawati, O., & Suparwata, D. O. (2024). Pengolahan pupuk organik kompos dari limbah pertanian untuk mendukung pertanian berkelanjutan pada kelompok tani di Desa Rurukan (Tomohon), Sulawesi. Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(1), 8–20. https://journal.ppipbr.com/index.php/pengamas/article/view/197

Yuriansyah, Y., Dulbari, D., Sutrisno, H., & Maksum, A. (2020). Pertanian organik sebagai salah satu konsep pertanian berkelanjutan. PengabdianMu: Jurnal Ilmiah Pengabdian kepada Masyarakat, 5(2), 127–132. https://doi.org/10.33084/pengabdianmu.v5i2.1033

Downloads

Published

2025-01-08

How to Cite

Septin Melindra Gulo, & Natalia Kristiani Lase. (2025). Peran Mikroorganisme sebagai Kunci Pertanian Berkelanjutan : Kajian Literaur . Hidroponik : Jurnal Ilmu Pertanian Dan Teknologi Dalam Ilmu Tanaman, 2(1), 71–78. https://doi.org/10.62951/hidroponik.v2i1.226

Similar Articles

1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>