Kegiatan Penanaman Kembali Bibit Mangrove untuk Pelestarian Buah Bakau sebagai Bahan Pembuatan Sirup di Desa Wonorejo Surabaya

Authors

  • Anggraeni Luthfiyatul Afifah Universitas Sunan Giri
  • As Dewi Aman Meker Universitas Sunan Giri
  • Wedar Putri Sholehati Universitas Sunan Giri
  • Nur Elsa Choiru Ummah Universitas Sunan Giri
  • Muhammad Yusron Maulana El–Yunusi Universitas Sunan Giri

DOI:

https://doi.org/10.62951/manfaat.v2i2.313

Keywords:

Mangrove Seedlings, Mangrove Syrup, Preserving the Environment, Wonorejo Village

Abstract

An important effort to preserve the ecosystem is the replanting of mangrove seedlings in Wonorejo Village, Surabaya. This activity not only focuses on environmental preservation but also seeks to increase economic potential through processing mangrove products, such as mangrove syrup. The purpose of this activity is to increase public awareness of the importance of protecting the environment and the use of mangrove fruit as a basic ingredient for making syrup, which is very nutritious and economically beneficial. The method used is the Asset-Based Community Development (ABCD) approach. This method includes location selection, selection of mangrove types, socialization, and community involvement and training during the planting and processing process. The results of the activity show that the community is more aware of the importance of preserving the environment and improving the local economy through the use of mangrove syrup products, which helps the sustainability of the mangrove ecosystem and progress in local products.

References

Ahmed, R., Moushumi, S. J., Ahmed, H., Ali, M., Haq, W. M., Jahan, R., & Rahmatullah, M. (2010). Serum glucose and lipid profiles in rats following administration of Sonneratia caseolaris (L.) Engl. (Sonneratiaceae) leaf powder in diet. Advances in Natural and Applied Sciences, 4(2), 171–173.

Akhsan, M. Y., Khoirunnisa, A., & Nanda, M. (2023). Pemberdayaan ekonomi masyarakat Pantai Payangan dengan pengembangan produk sirup dari buah perepat (Sonneratia alba). Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 8(2), 20.

Arfan, M., & Salim, A. (2019). Pemanfaatan buah Rhizophora spp. untuk produk pangan. Jurnal Biologi Tropis, 19(2), 101–108.

Bahiyah, K., & Hidayatullah, A. F. (2024). Analisis pengembangan UMKM sirup buah mangrove di Mangunharjo Semarang. Insan Cita: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 6(1).

Chen, L., Zan, Q., Li, M., Shen, J., & Liao, W. (2009). Litter dynamics and forest structure of the introduced Sonneratia caseolaris mangrove forest in Shenzhen, China. Estuarine, Coastal and Shelf Science, 85(2), 241–246.

Damayanti, A. A., Larasati, C. E., Astriana, B. H., Jefri, E., Gigentika, S., & Dewi, S. A. (2023). Pelatihan pembuatan sirup dari buah mangrove di Desa Jerowaru Kecamatan Jerowaru Kabupaten Lombok Timur Nusa Tenggara Barat. Jurnal Pengabdian Magister Pendidikan IPA, 6(2), 125–130.

Dewi, P. D. P., Sukerti, N. W., & Ekayani, I. A. P. H. (2014). Pemanfaatan tepung buah mangrove jenis lindur (Bruguiera gymnorrizha) menjadi kue kering putri salju. Bosaparis, 2(1), 1–10.

Dureau, C. (2013). Pembaru dan kekuatan lokal untuk pembangunan. Australian Community Development and Civil Society Strengthening Scheme (ACCESS) Tahap II.

Fitriah, N., & Susanti, D. (2020). Pemanfaatan buah mangrove sebagai produk pangan lokal inovatif. Makassar: UNM Press.

Ghoniyah, B., & El-Yunusi, M. Y. M. (2025). Pelatihan pembersihan sungai dalam peduli lingkungan di Desa Tlasih Kecamatan Tulangan Sidoarjo. JPKM: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 53–65.

Lestari, D., & Maulana, R. (2023). Pelestarian mangrove dan peningkatan ekonomi melalui produk sirup buah bakau di wilayah pesisir Jawa Timur. Jurnal Sosial Ekologi Pesisir, 5(2), 88–97.

Nurani, L., & Fauziah, D. (2023). Pengolahan buah bakau menjadi sirup sebagai produk ekonomi kreatif berbasis lingkungan. Jurnal Inovasi Pesisir, 7(1), 45–53.

Rahman, I., Buhari, N., Damayanti, A. A., Jefri, E., & Lestariningsih, W. A. (2022). Upaya pelestarian mangrove melalui perbaikan teknik pembibitan di Desa Jerowaru, Kecamatan Jerowaru, Kabupaten Lombok Timur. Jurnal Abdi Insani, 9(3), 1217–1225.

Rasyid, H., & Santoso, B. (2021). Evaluasi keberhasilan rehabilitasi mangrove menggunakan metode penanaman langsung dan pembibitan. Jurnal Ekologi Pesisir Indonesia, 11(1), 67–75.

Rizki, R., & Novi, N. (2018). Respon pertumbuhan bibit mangrove Rhizophora apiculata B1 pada media tanah topsoil. Jurnal Bioconcetta, 3(2), 41–54.

Safira, M. E., & El-Yunusi, M. Y. M. (2023). Pendampingan pada pengurus pondok pesantren Salafiyah Syafi’yah Tambak Beras dalam meningkatkan kemampuan manajerial organisasi. Education, Language, and Arts: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 52–59.

Sari, N., & Pramudita, A. (2021). Pelestarian mangrove melalui pembibitan berbasis masyarakat. Jurnal Ekologi Pesisir Indonesia, 10(1), 45–53.

Sari, N., & Ramadhan, F. (2021). Pemberdayaan masyarakat pesisir melalui pemanfaatan buah mangrove. Jurnal Pemberdayaan Desa dan Lingkungan, 4(1), 33–40.

Satoto, H. F., & Sudaryanto, A. (2020). Pengolahan buah mangrove menjadi sirup mangrove “Bogem” di kawasan wisata hutan mangrove Surabaya. Journal Community Service Consortium, 1(1).

Septinar, H., Putri, Y. P., Midia, K. R., & Bianto, B. (2023). Upaya pelestarian hutan mangrove melalui pembibitan di Desa Sungsang IV Kabupaten Banyuasin. Environmental Science Journal (ESJo): Jurnal Ilmu Lingkungan, 77–88.

Widiastuti, R., & Harahap, A. (2022). Pemanfaatan buah mangrove Rhizophora sebagai sirup fungsional. Jurnal Inovasi Pangan dan Gizi, 6(1), 45–52.

Widodo, D., & Sari, N. (2019). Revitalisasi hutan mangrove berbasis masyarakat di kawasan pesisir Surabaya. Jurnal Ekologi Pesisir, 8(1), 27–34.

Wulandari, A., & Pramudito, A. (2021). Pemanfaatan buah mangrove sebagai sirup herbal. Jurnal Inovasi dan Pengabdian Masyarakat, 5(2), 112–119.

Yona, D., Kurniawan, D., Harlyan, L. I., Gangsar, A. S., Pinilih, S. N. K., & Julianinda, Y. A. (2022). Pembuatan area pembibitan mangrove Desa Pangkahkulon-Gresik. Jurnal Pengabdian Masyarakat (Abdira), 2(4).

Yuniarti, S., & Damarjati, F. (2023). Revitalisasi kawasan mangrove melalui program pemberdayaan UMKM pesisir. Jurnal Pemberdayaan dan Konservasi, 8(2), 61–70.

Downloads

Published

2025-05-05

How to Cite

Anggraeni Luthfiyatul Afifah, As Dewi Aman Meker, Wedar Putri Sholehati, Nur Elsa Choiru Ummah, & Muhammad Yusron Maulana El–Yunusi. (2025). Kegiatan Penanaman Kembali Bibit Mangrove untuk Pelestarian Buah Bakau sebagai Bahan Pembuatan Sirup di Desa Wonorejo Surabaya. Manfaat : Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat Indonesia, 2(2), 01–16. https://doi.org/10.62951/manfaat.v2i2.313

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.