Analisis Keuntungan Usaha Pisang Ijo sebagai Diversifikasi Pangan Olahan Pisang Manis di Kabupaten Konawe

(Studi Kasus Usaha Kuliner Bapak Ashar)

Authors

  • Novita Ramadani Universitas Lakidende
  • Muhammad Adwan Universitas Lakidende

DOI:

https://doi.org/10.62951/botani.v1i3.93

Keywords:

Profit, Banana, Diversification, Food

Abstract

This study aims to determine the costs, revenues, and profits of Mr. Ashar's Es Pisang Ijo business in Unaaha City. Analysis of the Es Pisang Ijo business is important for producers to know the state of the business, especially from the financial side, so that it can be used as a contribution of thought, evaluation material, and consideration in making decisions related to the progress of Mr. Ashar's Es Pisang Ijo business. This study uses a case study research type. Data collection techniques Data collection techniques used are: Primary data and secondary data. Sampling technique The withdrawal of respondents in this study was carried out purposively or intentionally, at Mr. Ashar's Es Pisang Ijo Culinary business in Unaaha City, Konawe Regency. The total cost of Mr. Ashar's Es Iisang Ijo Business in one production process with raw materials of 4 combs of sweet bananas produces an output of 65 cups of Es Pisang Ijo in one production process, with a total  cost of Rp. 421,500.00 and the income obtained in one production process is Rp 975,000.00, thus obtaining a profit of Rp 553,500.00. The R/C value produced by Mr. Ashar's Es Pisang Ijo business is 1.76.

References

Arista, M. L., Widodo, W. D., dan Suketi, K. 2017. Penggunaan kalium permanganat sebagai oksidan etilen untuk memperpanjang daya simpan pisang raja bulu. Buletin Agrohorti, 5(3), 334–341.

Darmawan, T., dan Masroh, A.H., 2004. Pentingnya Nilai Tambah Produk Pangan.

Nazir, M. 2011. Metode Penelitian. Bogor. Penerbit Ghalia Indonesia.

Nugroho, Andi. Rochdiani, Dini. Yusuf, Muhamad N. 2020. Analisis saluran pemasaran sale pisang (Studi kasus pada perajin sale pisang basah di Desa Sindangbarang Kecamatan Karangpucung Kabupaten Cilacap). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Agroinfo Galuh, 7(3): 858 -861.

Nuraini, Fitri. Maharani, R. A. 2016. Strategi Peningkatan Daya Saing UMKM Dan Koperasi Dalam Menghadapi Aec ( Asean Economic Community ) : Suatu Telaah Kepustakaan. Umsida, 480–496.

Putri, dkk. 2015. Pengaruh Konsentrasi CMC (Carboxy Methyl Celullose) dan Lama Penyimpanan Terhadap Mutu Sorbet Sari Buah. Jurnal Rekayasa Pangan dan Pertanian3: 465- 470.

Riki, 2021. Implementasi PT. Petrosida Gresik Dalam Bernegosiasi dengan Kline dan Meningkatkan Efektifitas Negosiasi dari Tingginya persaingan Produsen Pestisida di Departemen Penjualan Koprasi PT. Petrosida Gresik. Jurnal Nasional

Sa’diyah, M., Azizah, N., dan Zulfa, m choiru. 2020. Pelatihan manajemen keuangan bagi UMKM Kopi Muria di Kabupaten Kudus Jawa Tengah. E-Dimas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 11(4), 489– 492.

Saputro, A. G., Supardi, S., dan Ani, S. W. 2018. Analisis usaha agroindustri penggilingan padi kecil di Kabupaten Sragen. SEPA: Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian dan Agribisnis, 15(1), 50–57.

Soekartawi, 2016. Agribisnis : Teori dan Aplikasinya. Edisi 1, Jakarta : Rajawali Pers.

Published

2024-08-03

How to Cite

Novita Ramadani, & Muhammad Adwan. (2024). Analisis Keuntungan Usaha Pisang Ijo sebagai Diversifikasi Pangan Olahan Pisang Manis di Kabupaten Konawe: (Studi Kasus Usaha Kuliner Bapak Ashar) . Botani : Publikasi Ilmu Tanaman Dan Agribisnis, 1(3), 61–68. https://doi.org/10.62951/botani.v1i3.93

Similar Articles

<< < 1 2 

You may also start an advanced similarity search for this article.