Potensi Pengembangan Ternak Sapi Potong Dalam Sektor Agribsinsis: Analisis Pengaruh Produksi Dan Harga Terhadap Pendapatan Peternak Di Kecamatan Perbaungan Kabupaten Serdang Bedagai
DOI:
https://doi.org/10.62951/botani.v2i1.201Keywords:
livestock, food security, beef cattle, agribusiness, IndonesiaAbstract
This study aims to assess the potential development of beef cattle farming businesses for farmers in Perbaungan District, Serdang Bedagai Regency. The variables used in this research are beef cattle production and beef cattle prices as independent variables, and farmers' income as the dependent variable. The analysis approach utilizes a quantitative method with a multiple linear regression model using time-series data sourced from the Central Statistics Agency (BPS) of Perbaungan District for the period 2019–2023. The results indicate that the development of beef cattle farming businesses in Perbaungan District has significant potential to increase farmers' income and improve their welfare. The variables of beef cattle production and beef cattle prices collectively have a significant influence on farmers' income.
References
Prawira, H. Y., & Sutrisna, R. (2015). Potensi pengembangan peternakan sapi potong di
kecamatan tanjung bintang kabupaten lampung selatan. Jurnal Ilmiah Peternakan
Terpadu, 3(4).
Sengkey, N. M., Salendu, A. H., Wantasen, E., & Waleleng, P. O. (2017). Potensi
pengembangan ternak sapi potong di Kecamatan Tompaso Barat. Zootec, 37(2), 350
Sasoeng, A., Tilaar, W., & Kalangi, J. K. J. (2020). Potensi Pengembangan Ternak Sapi
Potong Rakyat Di Kecamatan Rainis Kabupaten Kepulauan Talaud. Agri
Sosioekonomi, 16(2), 291-300.
Mayulu, H., Sunarso, S., Sutrisno, I., & Sumarsono, S. (2010). Kebijakan pengembangan
peternakan sapi potong di Indonesia. Jurnal Penelitian Dan Pengembangan
Pertanian, 29(1), 124352.
Kusumaningrum, S. I. (2019). Pemanfaatan sektor pertanian sebagai penunjang
pertumbuhan perekonomian indonesia. Transaksi, 11(1), 80-89.
Sunyigono, A. K. (2022). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Ternak Sapi Potong Di Pasar
Tanah Merah. Jurnal Ekonomi Pertanian dan Agribisnis, 6(4), 1493-1506.
Saputra, J. I., & Widodo, Y. (2016). Analisis potensi pengembangan peternakan sapi potong
di Kabupaten Pesawaran. Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu, 4(2).
Pagala, M. A., Zulkarnain, D., Aku, A. S., Nafiu, L. O., Sani, L. O. A., Munadi, L. O. M., &
Sandiah, N. (2021). Potensi Pengembangan Ternak Sapi Potong Terintegrasi
Tanaman Kelapa Dalam. Jambura Journal of Animal Science, 3(2), 62-70.
Ploransia, I. M. A., Irwani, N., & Candra, A. A. (2022). Potensi Pengembangan Peternakan
Sapi Potong di Kecamatan Seputih Banyak Kabupaten Lampung Tengah. PETERPAN
(Jurnal Peternakan Terapan), 4(1), 7-12.
Anggraini, N., & Putra, R. A. (2017). Analisis potensi wilayah dalam pengembangan
peternakan sapi potong di Kecamatan Sijunjung Kabupaten Sijunjung. Agrifo: Jurnal
Agribisnis Universitas Malikussaleh, 2(2), 82-100.
Yuniar, P. S., Widiatmaka, W., & Fuah, A. M. (2015). Analisis potensi pengembangan
peternakan sapi potong di Kota Tangerang Selatan. Jurnal Ilmu Produksi dan
Teknologi Hasil Peternakan, 3(2), 106-112.
Susanti, Y., Priyarsono, D. S., & Mulatsih, S. (2014). Pengembangan peternakan sapi potong
untuk peningkatan perekonomian Provinsi Jawa Tengah: Suatu pendekatan
perencanaan wilayah. Jurnal Agribisnis Indonesia (Journal of Indonesian
Agribusiness), 2(2), 177-190.
Mayulu, H., Sunarso, S., Sutrisno, I., & Sumarsono, S. (2010). Kebijakan pengembangan
peternakan sapi potong di Indonesia. Jurnal Penelitian Dan Pengembangan
Pertanian, 29(1), 124352.
Karimuna, S. R., Bananiek, S., Syafiuddin, S., & Jumiati, W. A. (2020). Potensi
pengembangan komoditas peternakan di Sulawesi Tenggara. Jurnal Ilmu dan
Teknologi Peternakan Tropis, 7(2), 110-118.
Paggasa, Y. (2010). Potensi pengembangan sapi potong melalui sistem integrasi sawit-ternak
di Kabupaten Kutai Timur Provinsi Kalimantan Timur.
Yoku, O., Supriantono, A., Widayati, T. W., & Sumpe, I. (2014). Produksi Padang
Penggembalaa Alam dan Potensi Pengembangan Sapi Bali dalam Mendukung
Program Kecukupan Daging Sapi di Papua Barat.
Wiyatna, M. F. (2012). Potensi Pengembangan Usaha Sapi Potong Berbasis Sumber daya
Lokal di Kabupaten Sumedang Jawa Barat (Development Potency of Beef Cattle
Farming Based on Local Resources at Kabupaten Sumedang West Java). Jurnal Ilmu Ternak, 12(2).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Botani : Publikasi Ilmu Tanaman dan Agribisnis

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.